Kuvanteon vaiheet: luonnos, primääri, puhtaaksipiirros, digitoitu ja väritetty loppukuva

Kuvanteon vaiheet

Esimerkkitapauksena sarjakuvatyylinen, väritetty ääriviivapiirros.

Luonnos
Alussa on luonnos - ja siihen riehakas luominen päättyykin. Tästä eteenpäin on vain ikävää työtä. Luonnokseni ovat tyypillisesti noin 5x5 cm kokoisia suherruksia. Muista ne varmaankin näyttävät käsittämättömiltä tuulenpesiltä. Siksi suupieltäni vetää hymyyn, jos tilaaja pyytää nähdäkseen "hahmotelman" ennen lopullista toteutusta.

Primäärikuva
Luonnosta mukaillen piirrän ensimmäisen kunnon kuvan aiheesta. Apuviivat, poispyyhkimiset ja nokeava grafiitti jättävät primäärikuvan suttuiseksi, eikä sitä voi sellaisenaan käyttää.

Puhtaaksipiirtäminen
Seuraavaksi läpipiirrän kuvan piirustuskartongille valopöydän avulla. Tussatessa tekniikka on toinen kuin lyijärillä, huomaa esimerkiksi heittovarjon toteutus viivarasterina. Tämän vaiheen lopputulosta kutsutaan usein originaaliksi.

Digitointi ja värittäminen
Kuvanlukijassa originaali siirtyy bitteinä tietokoneeseen. Tussipiirros on kiitollinen skannattava voimakkaan mustavalkokontrastinsa ansiosta. Erottelen skannatusta kuvasta harmaasävykanavan ääriviivoiksi RGB-kuvaan ja teen värejä varten erillisen tason. Loppu muistuttaa värityskirjan tekoa sillä erotuksella, että käytän hiirtä enkä sakuroita.

Yhden julkaisukelpoisen vinjetin synnyttäminen edellyttää siis vähintään neljän kuvan työstämistä. Osa käyttämistäni tekniikoista vaatii ikävä kyllä vieläkin enemmän työvaiheita.